Fundusze Europejskie

Alergeny

Drodzy rodzice serdecznie zapraszamy do zapoznania się z informacjami na temat pokarmów, które mogą powodować alergię. W związku  z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne, od dnia 13.12.2014 roku Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (EU) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności alergenów lub innych substancji mogących powodować alergię zamieszczamy wykaz 14 Alergenów-substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji.

Lista alergenów

  • Alergen nr1: ziarna zbóż zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne.
  • Alergen nr 2: skorupiaki i produkty pochodne.
  • Alergen nr 3: jaja i produkty pochodne.
  • Alergen nr 4: ryby i produkty pochodne.
  • Alergen nr 5: orzeszki ziemne orzechy arachidowe i produkty  pochodne.
  • Alergen nr 6: soja i produkty pochodne.
  • Alergen nr 7: mleko i produkty pochodne.
  • Alergen nr 8: orzechy tj. migdały, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistacjowe i produkty pochodne.
  • Alergen nr 9: seler i produkty pochodne.
  • Alergen nr 10: gorczyca i produkty pochodne.
  • Alergen nr 11: nasiona sezamu i produkty pochodne.
  • Alergen nr 12: dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10mg/k lub10mg/ w przeliczeniu na So2.
  • Alergen nr 13: łubin i produkty pochodne.
  • Alergen nr14: mięczaki i produkty pochodne.

 Pieczywo  

  • Chleb Baltonowski pszenno - żytni, 1000g (na naturalnym zakwasie). Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, drożdże, sól warzona, polepszacz pieczywa FRESCO MAX (emulgator: mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono i diacetylowinowym E 472e, substancja przeciwzbrylająca, węglan wapnia E 170, mąka sojowa, olej roślinny rzepakowy rafinowany, enzymy, środek do przetwarzania maki, kwas askorbinowy E 300. W produkcie mogą występować śladowe ilości glutenu, jaj, mleka i laktozy.
  • Chleb (Kijonka) pszenno-żytni, 1200g. Składniki: mąka pszenna typ 750, ( przeciwutleniacz E 300), zakwas (mąka żytnia, typ 720 woda), mąka żytnia typ 720, woda, sól, drożdże.
  • Chleb Baltonowski (Sobala) 900g. Składniki: mąka pszenna, woda, mąka żytnia, sól, drożdże.                             
  • Rogale 50g i bułki maślane 90g. Składniki: mąka pszenna typ 500, cukier, woda, drożdże, margaryna, sól, polepszacz (mąka pszenna, preparat sojowy, preparaty enzymatyczne, kwas skorbinowy).
  • Bułka ziarnista 70 g. Składniki: mąka pszenna, woda, mix rodzinny wieloziarnisty (mąka pszenna, siemię lniane, nasiona słonecznika, otręby pszenne, dekstroza, nasiana sezamu, mąka słodowa jęczmienna, substancja stabilizująca E466, emulgator E472, enzymy), drożdże, sól.
  • Chleb wieloziarnisty 400g. Składniki: mąka pszenna, mąka żytnia, woda, naturalny zakwas chlebowy, drożdże, mieszanka ziaren, sól.   
  • Francuz (baton pszenny). Składniki: mąka pszenna typ 500, (przeciwutleniacz E300), woda, drożdże, sól, cukier, polepszacz (mąka pszenna, preparat sojowy preparaty enzymatyczne, kwas askorbinowy).
  • Kołaczyk z budyniem. Składniki: mąka pszenna typ 500, woda, cukier, drożdże, margaryna, sól, jajko, mleko, polepszacz (mąka pszenna, preparat sojowy, preparaty enzymatyczne, kwas askorbinowy) Składniki nadzienia: krem budyniowy (cukier, skrobia modyfikowana, mleko w proszku, serwatka w proszku z mleka, zagęstniki (alginian sodu (E401), aromat, substancja konserwująca, (sorbinian potasu (E202) barwniki (karoteny(E160a)) ryboflawiny(E101)) Składniki posypki: mąka pszenna typ 500, cukier, masło, margaryna, jajko, cukier waniliowy, aromat.

Dodatki   

  • Ketchup łagodny pudliszki. Składniki: pomidory, cukier, ocet, sól, skrobia modyfikowana, aromat naturalny, produkt może zawierać seler.
  • Masło ekstra 82 % tłuszczu. Składniki: śmietana.

Wędliny 

  • Szynka Biebrzówka Ham (Masarnia Józefa) Składniki: mięso wieprzowe z szynki, sól, substancje zagęszczające, białko wieprzowe, aromat dymu wędzarniczego, wzmacniacz smaku, produkt może zawierać zboża zawierające gluten, soje, mleko, jaja, seler, gorczyce.
  • Schab Cygański (Kabanos). Składniki: mięso wieprzowe 60%, woda, sól, substancja zagęszczające regulatory kwasowości, może zawierać: soje, gluten, laktozę.
  • Polędwica Sopocka. Składniki: Polędwica wieprzowa, woda, sól, stabilizatory, białko wieprzowe kolagenowe błonnik pszenny białko sojowe, glukoza, regulator kwasowości przeciwutleniacz, izoaskorbinian sodu E 316 hemoglobinaekstrakty przypraw ekstrakty warzyw, aromaty (zawiera seler) substancja konserwująca. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu i gorczycy.
  • Szynka bez konserwantów. Składniki: mięso wieprzowe (100g produktu wyprodukowano ze 104g mięsa wieprzowego) sól, glukoza, białka wieprzowe, susze warzyw, (zawierają marchew, seler, koper) ekstraty drożdży, przyprawy, susze owoców, błonnik pszenny (zawiera gluten) aromaty zawierają seler, hydrolizat białka sojowego.
  • Krakowska z fileta (Tarczyński). Składniki: filet z kurczaka 90% woda, sól, przyprawy (zawierają gluten) aromaty, białko wieprzowe, cukier, białko sojowe, produkt może zawierać mleko, orzechy seler, gorczyce, sezam, jaja.
  • Parówki Drobiowe Extra (Maxpol). Składniki: mięso drobiowe, 53% podgardle wieprzowe 35% woda, sól, teksturowane białko sojowe, barwnik E129 E315 laktoza, regulatory kwasowości, może zawierać gluten, gorczycę i seler.
  • Frankfuterki (Berger). Składniki: mięso wieprzowe 80%, woda, tłuszcz wieprzowy, przyprawy, wzmacniacz smaku, E621 przecieutleniacz: E 300, E 301, kultury bakterii, substancja konserwująca E 250.
  • Kiełbaski wędzone Tyrolskie (Maxpol). Składniki: mięso wieprzowe 55%, mięso wołowe 25%, woda, tłuszcz wieprzowy, 6% skórki wieprzowe 5%, sól, aromaty, wzmacniacz smaku, regulator kwasowości, substancja konserwująca, może zawierać zboża zawierające, mleko łącznie z laktozą, soję.
  • Cielaczki (JBB). Składniki: mięso 62,4% (mięso wieprzowe, drobiowe, cielęce), woda, tłuszcz wieprzowy, skrobia, sól, białko sojowe, regulatory kwasowości, wzmacniacze smaku, aromaty, może zawierać zboże zawierające gluten, jajka, seler, gorczyca.

 Sery

  • Ser Szwajcar Królewiecki. Składniki: Mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator - chlorek wapnia, substancja konserwująca - lizozym z białka jaja kurzego, barwnik - annato.
  • Ser Złoty Mazur. Składniki: Mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii mlekowych stabilizator - chlorek wapnia: barwniki beta-karoten, annato, substancja konserwująca: azotan potasu. Wyrób może zawierać pochodne jaj.
  • Ser Ementaler. Składniki: Mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej, stabilizator - chlorek wapnia, substancja konserwująca - lizozym z białka jaja kurzego, barwnik - annato.
  • Ser Mazdamer. Składniki: Mleko pasteryzowane, sól spożywcza stabilizator: chlorek wapnia, substancja konserwująca: lizozym, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka, barwnik naturalny annato.
  • Serek Almette. Składniki: Ser twarogowy, białka mleka, woda, odtłuszczone mleko w proszku, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy.

Pasty

  • Pasta jajeczno-śledziowa. Składniki: jajko, filet z makreli w oleju roślinnym, ogórek kiszony, majonez, pieprz, sól.
  • Pasta jajeczno-serowa. Składniki: jajka, ser żółty, ogórek kiszony, pieprz, sól.
  • Pasta śledziowa. Składniki: filet z makreli w oleju roślinnym, ogórek kiszony, pieprz, sól, musztarda.
  • Pasta z twarogu i śledzi w pomidorach. Składniki: Ser twarogowy, śledzie w pomidorach, cebulka.
  • Pasta z twarogu ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Składniki: Ser twarogowy, jogurt naturalny, szczypiorek, rzodkiewka, sól, czosnek.
  • Pasta z twarogu z owocami. Składniki : Ser twarogowy, brzoskwinie lub truskawki, cukier waniliowy, cukier.  

Warzywa i Owoce                     

  • Warzywa: pomidory, ogórki, ogórki kiszone lub małosolne, rzodkiewka, szczypiorek, papryka świeża, koperek, pietruszka natka.               
  • Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, nektarynki, mandarynki, truskawki, kiwi, winogrona, banany, borówki.

Przetwory zbożowe

  • Płatki kukurydziane. Składniki: grys kukurydziany, cukier (9 g na 100 g), sól, glukoza, substancje wzmacniające: witaminy. Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych i orzechów. Produkt uzyskał pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka (opinia nr 90 /DKJ/2014).

Napoje

  • Herbata owocowa z miodem pszczelim. Składniki: Herbata owocowa, woda, miód pszczeli.
  • Kawa zbożowa Anatol z mlekiem i miodem. Składniki: kawa zbożowa Anatol (cykoria, żyto 11,2%), woda, burak cukrowy - prażony mleko, miód pszczeli.
  • Kakao z mlekiem. Składniki: kakao naturalne, mleko, miód pszczeli.
  • Bawarka. Składniki: Herbata, woda, mleko, miód pszczeli.
  • Woda Naturalna. Woda mineralna nisko i średnio zmineralizowana, woda źródlana lub woda stołowa.
  • Soki owocowe. Składniki: świeże owoce sezonowe (jabłko, pomarańcza, mandarynka, gruszka).
  • Soki owocowo-warzywne. Składniki: marchew, pomarańcza, jabłko.
  • Koktajle owocowe. Składniki: Owoce sezonowe, jogurt naturalny, śmietanka niskoprocentowa.
  • Napój kakaowy. Składniki: kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, glukoza, aromat, sól, cukier witaminy E ,C, produkt może zawierać śladowe ilości mleka, glutenu, mleko.

Napoje są słodzone miodem lub cukrem.

Ryby w puszkach

  • Filety z makreli. Składniki: Filet z makreli (50 %), sos pomidorowy (50 %), woda koncentrat pomidorowy, cukier, musztarda (woda, ocet spirytusowy, gorczyca biała, przyprawy), olej rzepakowy, substancja zagęszczająca: guma guar, mąka pszenna, mieszanka przypraw.
  • Tuńczyk w oleju. Składniki: tuńczyk, olej roślinny, sól.
do góry